Kuva: Tuuli Nikki Photography
Kuva: Tuuli Nikki Photography

Janica Karasti (Suominen)

Valokuvaaja, taidemaalari
 

Nimeni on Janica Karasti ja olen posiolaislähtöinen monitoiminainen. Minut tunnetaan parhaiten valokuvaustyöstäni, jota olen tehnyt kohta kaksi vuosikymmentä. Tämä taiteilu on – ainakin vielä – sivujuonne, joka on vaan puskenut itsensä elämääni viimeisten vuosien aikana.

Toimittaja kysyi minulta vastikään haastattelussa, että mistä kaikki lähti. Se oli hyvä kysymys. Minulle vain tuli pakko maalata. Kankaalle alkoi ilmestyä poroja. Vain ja ainoastaan poroja. Ja kun minulle tulee se tunne, että nyt puskee jotain ulos – sitä vastaan on vaikea taistella. Sitten maalataan.

Joistakin kuvista tarkkanäköisimmät läheiseni saattavat poimia hyvinkin omakuvamaisia sävyjä. Joskus niistä lukee sisintäni kuin avointa kirjaa. Joskus tauluun pirskahtaa jokin kokemani tunne tai ajatus. Ja joskus taulu jää itsellenikin mysteeriksi.

Miksi porot? Lapsuudessani viihdyin mieluummin naapurin poroaidalla, kuin hevostallilla, jonne muut tytöt kaipasivat. (Tuli minusta kyllä heppatyttökin. Näen poroissa ja hevosissa paljon samankaltaisia piirteitä!)

Saattaapa olla, että oman osansa soppaan tuovat myös metsäsaamelaisjuureni, jotka löytyivät vasta. Niitä on tutkittu 1600-luvulle saakka. En kylläkään tiennyt tästä osasta historiaani vielä silloin, kun poroja alkoi pukata. Kun kuulin tästä, ajattelin, että no sepäs käy järkeen!

Posion Kirintövaarassa meillä on edelleen kakkoskoti, Aihki-mökki, jossa maalailen tasaisin väliajoin porojani. Siis silloin, kun en ole Oulussa Pikisaaren työhuoneellani.

Aihkin seinät täyttyvät porotauluista ja jos haluat "yksityisnäyttelyyn", niin tuo ihana mökkimme on myös vuokrattavissa. Tervemenoa inspiroitumaan maagisen luonnon keskelle, tykkypuiden valtakuntaan.

Jos pääset tutustumaan poroihin, niin huomaat niiden olevan aika fiksuja ja hiljaisella, vaatimattomalla tavallaan lempeitä otuksia, joilla on supervoimia. Tiesitkö, että poro on ainoa nisäkäs, joka näkee UV-valoa? Tai tiesitkö, että sarvet kasvatetaan ihan joka ikinen vuosi uudelleen takaisin – poron sarvi onkin kaikista nopeimmin kasvavaa luuta maailmassa! 

Tauluista osa on myynnissä. Osa on niin henkilökohtaisia, että eivät ainakaan vielä voi jatkaa matkaansa. Hinnat vaihtelevat 200 eurosta +1000 euroon, lähinnä koon mukaan. Pienimmät ovat 20x30cm ja suurimmat metrisiä.

Janica


PS. Koska taiteilu ei ole pääelinkeinoni laitan jokaisen myydyn taulun hinnasta aina 10-50% hyväntekeväisyyteen. 

© 2023 Janica Karasti. All rights reserved.
Powered by Webnode Cookies
Create your website for free!