Tervetuloa näyttelyyn!

13/04/2023


You are taken care of – Sinusta huoli pietään

POSION KIRJASTO 17.4. – 2.6. 2023

Avajaiset 17.4. 2023 klo 18-19.30, jolloin myös taiteilija tavattavissa ja pientä tarjottavaa – vapaa pääsy

Pitkän uran valokuvaajana tehneen posiolaislähtöisen Janica Karastin ensimmäisen kuvataidenäyttelyn teemana on luotto elämään.

"Sinusta huoli pietään" -kantavana ajatuksena voi olla uskonnosta tai elämänkatsomuksesta riippumatta mikä tahansa, joka kannattelee sinua. Korkeampi voima, läheiset ihmiset – vai sinä itse? Se on sinun päätettävissäsi.

Porot ilmestyivät Karastin teoksiin muutama vuosi sitten ja sen jälkeen niitä on täytynyt maalata tasaisin väliajoin. Lapsena naapurin poroaidalla tiuhaan viihtynyt tyttö on kasvanut aikuiseksi naiseksi, mutta rakkaus poroihin ei ole kadonnut. Tauluissa porot toimivat tunteiden tulkkina – tarkkasilmäiset läheiset poimivatkin niistä usein hyvin omakuvamaisia sävyjä.

Esimerkiksi "You are taken care of 1" on maalattu koulukiusatulle tytölle – ja samalla lohduksi kaikille muille kiusatuiksi tulleille. "Bold one" muistuttaa, että nöyrä pitää olla – muttei vaatimaton. "Beloved" kertoo siitä, että jokaisen syntymäoikeus on tulla rakastetuksi. "Breathe" sijaitsee normaalisti Karastin toimistolla työpöydän vieressä ja käskee aina tiukan paikan tullen vähän hengähtämään. "All yours" taas on sängynpäädyssä, ettei elämän runsaus pääsisi unohtumaan.

Porotauluja varten Karasti on kierrellyt kuvaamassa useilla posiolaisilla porotiloilla. Monet tauluista on maalattu heidän Kirintövaaran mökillä, jonne hän perheineen tulee aina, kun työt Oulussa antavat periksi. Mökin seinät ja Oulun Pikisaaren työhuone alkoivat täyttyä tauluista siihen malliin, että oli viimein aika koostaa niistä näyttely. Karastin ensimmäinen valokuvanäyttely melkein 20 vuotta sitten oli Posiolla Pentik-mäellä, joten juurilta on hyvä ponnistaa tälläkin kertaa. Pari taulua on ollut jo aikaisemmin näytillä Ravintola Peikonpesässä.

© 2023 Janica Karasti. All rights reserved.
Powered by Webnode Cookies
Create your website for free!